Zeeland op zijn best

Zeeland

op zijn best

Veel te beleven

Er is veel te beleven in Wemeldinge en omgeving. Zeeland, met Wemeldinge in het bijzonder, heeft op cultureel gebied veel te bieden. Oude ambachten, klederdracht, diverse activiteiten en evenementen, maar ook traditionele lekkernijen zijn in Zeeland terug te vinden. Als vakantieganger kunt u hiermee eenvoudig in aanraking komen; een bezoek brengen aan een ambachtelijke markt en proeven van handgemaakte Zeeuwse zoetigheden, naar het ring rijden gaan kijken of een evenement bezoeken.

Ambachten
Een hele bekende en geliefde Zeeuwse lekkernij is de Zeeuwse bolus. Een zoete specialiteit van wit brooddeeg gehuld in bruine suikerstroop, die bij iedere Zeeuws bakker, geheel op ambachtelijke wijze gemaakt, te verkrijgen is.
Op de ambachtelijke zomermarkten toont men naast kantklossen, schaap scheren en klompen maken, hoe op traditionele wijze de Zeeuwse babbelaar wordt gemaakt. ‘Boerinnen’ in authentieke klederdracht demonstreren hoe dit vierkante roombotersnoepje wordt gemaakt om deze vervolgens te verkopen.

Klederdracht
Een belangrijk onderdeel van de Zeeuwse cultuur is de Zeeuwse klederdracht. De diverse Zeeuwse eilanden hebben allemaal hun eigen klederdracht. De Zeeuwse knoop komt in iedere Zeeuwse klederdracht terug en is er in koper, zilver en goud. De Zeeuwse knoop staat tevens symbool voor Zeeland en wordt tegenwoordig in allerlei vormen vervaardigd; van chocola tot sieraad. Ook het herkenbare Zeeuwse schortenbont wordt als stof veelvuldig gebruikt. In winkels, op markten maar ook op internet zult u de Zeeuwse knoop terug vinden. Leuk om als souvenir mee naar huis te nemen!

Ringrijden
Als u al een eerder uw vakantie op Walcheren of Zuid-Beveland heeft doorgebracht dan bent u vast wel bekend met het ringrijden. Ringrijden is traditionele sport, waarbij een ruiter op een ongezadeld werkpaard galopperend op een baan probeert om met een lans door een ring te steken die halverwege de baan in een ijzeren bus hangt. Wemeldinge kent zijn eigen ringrijdersvereniging genaamd’Ons Genoegen’, die het ringsteken nog met de traditionele korte stok uitvoeren. Een variant op het traditionele ringrijden is het sjezenrijden. Bij sjezenrijden zitten een man en een vrouw (in klederdracht), in een antieke wagen (sjees) met paard ervoor, waarbij de vrouw probeert ring te steken terwijl het paard in draf over het parcours rijdt. De paarden en de sjees zijn versierd met bloemen. Ring- en sjezenrijden wordt in de zomermaanden, maar ook op ‘Koningsdag’ geregeld georganiseerd. Bijzondere ervaring!

Uit in Wemeldinge
Bij het jaarlijkse evenement De ‘Kunst- en Natuurroute’ stellen bewoners van Wemeldinge belangeloos hun huis of tuin ter beschikking om kunst ten toon te stellen. Circa 30 kunstenaars hoofdzakelijk afkomstig uit Zeeland nemen jaarlijks deel aan dit bijzondere evenement. Als kunstliefhebber kunt u zo op de meest bijzondere plaatsen kunst bekijken. Bent u in de gelegenheid om met ‘Koningsdag’ in Wemeldinge aanwezig te zijn, dan weet u niet wat u meemaakt. De verjaardag van de koning (voorheen koningin) wordt hier op grote wijze gevierd, waarbij 1 keer in de 5 jaar extra groot wordt uitgepakt.

Uit in Zeeland
Jaarlijks kent Zeeland vele evenementen en festivals; van kleinschalig tot groot eenvoudig te bezoeken wanneer u in Wemeldinge verblijft. In Vlissingen naar: Festival ‘Onderstroom’ met ludiek straattheater, het ‘Bevrijdingsfestival’ met muziekoptredens op hoog niveau of  ‘Film by the Sea’ om in een bijzondere entourage een filmhuis productie te bekijken. Bent u in Zeeland dan moet u ook absoluut de ‘Visserijdagen’ in Bruinisse of de ‘Mosselfeesten’ in Yerseke bezoeken? Heerlijk genieten van verse visgerechten op een gezellig evenement.

Er gebeurt veel in Zeeland, wanneer u op vakantie bent in Wemeldinge houdt dan het zomerprogramma van wemeldinge.info, maar ook de evenementenagenda van het VVVZeeland.

ringrijden op Zuid-Beveland