Oosterscheldekreeft heeft uniek dna


Oosterscheldekreeft heeft uniek dna

De echte liefhebbers van de Oosterscheldekreeft verheugen zich al maanden op deze dag. Donderdag 26 maart is de opening van kreeftenseizoen. Vanaf deze dag mag er tot 15 juni worden gevist  op het gepantserde dier uit de Oosterschelde en is het weer mogelijk om dit bijzondere streekproduct te eten. De eerste Oosterscheldekreeft wordt net als vorig jaar binnengehaald door kreeftenvisser Gerrie van den Hoek. Met zijn vissersboot de MS23 gaat hij de Oosterschelde op om de eerste fuiken te lichten. Traditiegetrouw wordt de eerste kreeft aangeboden aan een eregast. Dit jaar mag Gerrit Zalm het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

De Oosterscheldekreeft is bijzonder. Het schaaldier heeft een uitzonderlijk dna waardoor de smaak in niets te vergelijken is met de smaak van zijn zilte soortgenoten uit wateren verder weg. Martijn van der Walle, chekfkok en eigenaar van restaurant De Visbar in Domburg vertelt: “De geur van de Oosterscheldekreeft is zoeter en de smaak is verfijnder”. Niet alleen culinair is hij uniek. “De kreeft is bijzonder omdat het een Zeeuws natuurproduct is, dat met zorg behandeld wordt. De kreeft wordt niet te lang bewaard in percelen en is daardoor vol van vlees. Kreeft met eitjes wordt terug gezet en moet voldoen aan de minimummaat.”

De kreeften die wij eten wegen gemiddeld 500 gram. Ga je zelf dit Zeeuwse lekkernij koken? Martijn legt uit hoe: “Vul een ruime pan met water, peper en zout. Als het water kookt, leg je de kreeft in het water. Na 8 minuten is hij gaar. Laat de kreeft voor het eten nog wel even 5 tot 10 minuten rusten. Hierdoor wordt het vlees zachter.”Voor de afwisseling kun je ook gaan voor Martijns favoriete bereiding: “Een halve kort gekookte kreeft met wat boter en een klein beetje knoflook, even gebakken op de vleeskant.”

Bron: De Bode-Stefanie van der Maas
Foto © Ben Seelt voor DNA Beeldbank op www.laatzeelandzien.nl

www.lekker-zeeland.nl